28 kwi 2014

Owocowe żelki?




Siła reklamy jest potężna. Łatwo się można przekonać o tym na własnej skórze. Pomyślcie teraz przez sekundkę. Jak najlepiej opisalibyście tak lubiane przez dzieci i dorosłych żelki? Kolorowe misie, wesołe serduszka czy malinki nasuwają nam jedno skojarzenie. Owocowe, słodkie chwile zapomnienia.

7 kwi 2014

Zamiast soli




Nie tak łatwo zrezygnować z soli. Choroby serca, nadciśnienie, problemy z nerkami stają się mało ważne, gdy zbliżamy się do solniczki, aby dosolić danie, które według nas jest bez smaku. Oczywiście w chwili dosolenia potrawy nie trafia nas piorun z nieba. Czujemy za to ten przyjemny słony smak, od którego jesteśmy wręcz uzależnieni. Konsekwencje pojawiają się później, dużo później. Wszystko jest ze sobą powiązane. Nic nie dzieje się bez przyczyny.

2 kwi 2014

Żywność molekularna




Zdecydowanie jest to coś, co mnie intryguje. Do tej pory nie miałam sposobności jej spróbować, ale obiecuję sobie, ze to kwestia czasu. Może nie dziś, nie jutro…, ale na pewno wybiorę się kiedyś do restauracji, gdzie ją serwują.
Choć w Polsce jest ich mniej niż na rękach jednej ręki, dania są koszmarnie drogie i na miejsce czekać trzeba parę miesięcy. Dodatkowo to kucharz wybiera, co nam poda i zapomnieć należy o jakimkolwiek menu.