14 paź 2014

Soczewica





Soczewica znana jest już z Biblii, a więc musi być od niej starsza. Za miskę soczewicy biblijny Ezaw sprzedał Jakubowi przywileje i prawo związane z pierworództwem. Nic dziwnego, soczewica bowiem jest smaczna, zdrowa i niezwykle wartościowa.

Pochodzenie
Według rosyjskiego uczonego Wawiłowa soczewica pochodzi z Bliskiego Wschodu.




W piramidach egipskich z lat 2400-2200 p.n.e. znaleziono jej nasiona. Wiadomo też, że w latach głodu i klęsk żywiołowych soczewicę mielono wraz z jęczmieniem i wypiekano z niej chleb. Skąd to wiadomo? Ponoć w grobowcu Ramzesa III w Tebach zachowały się obrazy przedstawiające kosze z soczewicą, a obok niej chleb. Z malowideł wynika, że przedstawiały 
pierwsze piekarnie. 
W Europie uprawy soczewicy sięgają neolitu. A jak jest dzisiaj?
Soczewica w ostatnim czasie przeżywa swój renesans w skali światowej. Nie wiem czy zauważyliście ten trend, ale nawet na portalach dietetycznych czy blogach kulinarnych rośnie zainteresowanie tą rośliną. Odkrywamy zalety soczewicy i cieszymy się, że ją mamy! Nawet nasi polscy rolnicy wyhodowali jakiś czas temu rodzime odmiany soczewicy o wdzięcznych nazwach: „Anita” i „Tina”.
Soczewica jest rośliną ekologiczną. Ma niewielkie wymagania siedliskowe, da się jej „przenawozić”. Warto dodać, że soczewica jest bardzo odporna na suszę. Nie straszne jej upalne dni i brak deszczu nawet przez dłuży okres czasu. Może być z powodzeniem uprawiana na lekkich glebach. 

Wartość odżywcza
Wartość odżywcza soczewicy związana jest z dużą zawartością białka, które jest bardzo cenne dla ludzkiego organizmu. W soczewicy znajduje się także duża ilość niezbędnych egzogennych kwasów, których nasz organizm nie wytwarza, a które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W soczewicy znajdziemy także dużo błonnika, a mało tłuszczu. A jakie pierwiastki siedzą w tych malutkich nasionkach? Żelazo, kobalt, potas, jod, magnez, fosfor siarka. Mało? To dorzućmy jeszcze do tego witaminy z grupy B, witaminę C oraz E i mamy warzywo doskonałe!


Same plusy?
Niestety nie, soczewica ma też swoje wady, które dla wielu z nas dyskwalifikują ją na tyle, że unikamy jej wystąpień na talerzu.
Co mają ze sobą wspólnego: soczewica, groszek, fasola, groch?
Po zjedzeniu tych warzyw zbierają nam się gazy w przewodzie pokarmowym, pojawia się uczucie napęcznienia, któremu mogą towarzyszyć bóle brzucha. Przyznacie chyba, że to krępujące zjawisko?
Czynnikiem powodującym powstawanie gazów po zjedzeniu soczewicy i innych roślin strączkowych są cukry należące do rodziny rafinozy. Czym one się różnią od zwykłego cukru? Cukier, którym słodzimy herbatę składa się z dwóch cukrów: glukozy i fruktozy. Rafinoza natomiast ma jeszcze jedną cząsteczkę – galaktozę. To właśnie ona odpowiedzialna jest za te gazy, które zbierają się w naszym żołądku i jelitach po zjedzeniu soczewicy. Niestety w żołądku człowieka nie ma enzymów, które rozkładałyby galaktocukry. Krótko mówiąc taka już uroda naszej pysznej soczewicy i takie są skutki uboczne po jej spożyciu.
Mimo tej niedogodności warto jeść soczewicę. Jest pyszna, zdrowa i zawiera prawdziwe bogactwo witamin. A jak najlepiej ją przyrządzać? Podam wam dwa fajne przepisy!

Sałatka z soczewicy:
2/3 szklanki soczewicy
2 ogórki kiszone
3-4 duże ugotowane ziemniaki
1 cebula
Jajko ugotowane na twardo
2 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki oleju
2 łyżki szczypiorku
Cukier, sól i kwasek cytrynowy wedle uznania
Soczewicę ugotować, ostudzić. Pozostałe składniki posiekać w drobną kostkę i połączyć z soczewicą. Doprawić do smaku.

Soczewica na ciepło:
Pół opakowania soczewicy
2 marchewki
Korzeń pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, kminek
Soczewicę gotować w niewielkiej ilości wody. Gdy zacznie mięknąć dodać podsmażone na maśle warzywa: startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Pod koniec dodać koncentrat, doprawić do smaku przyprawami.

UWAGA!
Pamiętajcie o dodaniu kminku! To dzięki niemu potrawa zyskuje niesamowity aromat! Dodatkowo warto wiedzieć, że kminek jest świetnym remedium na gazy

5 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że akurat za soczewicą nie przepadam zbyt szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. The tax season has arrived, protect yourself from identity theft.

    OdpowiedzUsuń
  3. New Diet Taps into Revolutionary Plan to Help Dieters Lose 23 Pounds in Only 21 Days!

    OdpowiedzUsuń