3 cze 2013

GMO – jest się czego bać?



Z pojęciem żywności genetycznie modyfikowanej pierwszy raz spotkałam się na studiach. Wtedy to dość szczegółowo wprowadzono mnie w to jak wygląda proces tworzenia takowej żywności, jakie są tego zalety i wady. I choć teoretycznie profesor nie narzucał swojego zdania na temat tego czy studenci powinni być za wprowadzeniem żywności genetycznie modyfikowanej w Polsce, czy też przeciwko, to jednak on sam przychylał się do tego typu działań.
 
Mnie jednak nie przekonał.

Wyjaśnijmy jednak, czym jest żywność genetycznie modyfikowana. Zgodnie z definicją jest to żywność zawierającą, składającą się lub wyprodukowaną z genetycznie zmodyfikowanych organizmów, która naturalnie nie występuje w środowisku.

Naukowcy od bardzo dawna zastanawiali się, co zrobić, aby przedłużyć trwałość niektórych produktów spożywczych – np. sałaty ( z kilku dni do kilkunastu), zwiększyć ilość zbiorów, ochronić je przed szkodnikami. Okazało się, że roślinom i zwierzętom łatwo nadawać nowe cechy manipulując ich genami. I tak do sałaty postanowiono dodać gen od szczura, dzięki czemu sałata zachowuje dłużej świeżość. Do kukurydzy wystarczyło zaś dodać gen królika, aby stała się ona odporniejsza na pasożyty.
I tak kolejne badania doprowadzały do kolejnych pomysłów i uzyskiwania pomidorów bez nasion, ( które są podobno niepotrzebne i przeszkadzają konsumentom), karpi o niespotykanej wadze, którym dodawano gen odpowiedzialny na wytworzenie hormonu wzrostu. Przykładów mogłabym podać mnóstwo.

A całość pomysłów miała przyświecać jedna idea – zahamowaniu głodu na świecie. Wiadomo, że populacja ludzka rośnie w bardzo szybkim tempie, zaś połacie upraw rolnych nie zwiększają się, a wręcz przeciwnie zmniejszają. Zatem odpowiednie zmodyfikowanie upraw umożliwiłoby uzyskanie większych i bardziej wartościowych zbiorów.
I wszystko byłoby super gdyby nie jeden mały fakt. Do chwili obecnej nie wiemy, jak tak naprawdę na organizm człowieka oddziałuje spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej. Uzmysłowić sobie należy, że pierwsza modyfikacja miała miejsce w 1973 roku. To zaledwie 40 lat temu. A masowa produkcja ruszyła dopiero w latach 90-siatych dwudziestego wieku. 

Dopiero za 100 lat tak naprawdę określić będzie można, jak GMO wpływa na organizm człowieka. A obaw jest dość sporo. Przytoczę jeden przykład. Do wielu produktów dodawane są geny odporności, które po zjedzeniu przez człowieka mogą przechwycić bakterie chorobotwórcze znajdujące się w organizmie człowieka. Takim to sposobem szybko staną się one odporne na wszelkiego rodzaju antybiotyki. Niezniszczalne bakterie to jedna z możliwości zdziesiątkowania naszej populacji.
Ponadto jest coraz więcej doniesień, że spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej wpływa na powstanie nowotworów, nieodwracalnych zmian w narządach wewnętrznych.
Gdybym miała wybór wolałabym nie spożywać żywności genetycznie modyfikowanej, głupia jednak nie jestem i wiem, że już teraz niejeden produkt kupowany przeze mnie powstał w wyniku modyfikacji.

Bo wielu producentom woli zapłacić ewentualna karę, niż poinformować, ze produkty są genetycznie modyfikowane.









7 komentarzy:

  1. GMO to nie tylko modyfikowana żywność, ale wiele różnych organizmów. Ja nie boję się GMO bo takie zmodyfikowane bakterie mogą wytwarzać antybiotyki lub insulinę dla chorych na cukrzycę. Żywność modyfikowana też mi nie straszna bo chciałabym posmakować nowe, nieznane dotąd rośliny np. połączenie granata i truskawek normalnie marzenie. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. gmo mi się nie podoba....a jak będę chciała połączenie granatu i truskawek to sobie zrobię koktajl.

    OdpowiedzUsuń
  3. błagam, usuń przecinek w tytule, bo strasznie razi :(

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne zwierzątka ;)
    ale ja żadnych połączeń niechcianych nie chce ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiem, że post nie jest z tego roku, ale muszę powiedzieć, że te zwierzaczki z owoców są świetne :) A jeśli chodzi o GMO no cóż, nie mam żadnego zdania, szczególnie, że w tym momencie trwają naprawdę gorące debaty na ten temat. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń