14 mar 2013

Węglowodany a dieta





Dzisiaj kilka ciekawostek dotyczących węglowodanów.


1.    Całkowite wyeliminowanie węglowodanów z diety nie jest możliwe, w większości produktów spożywczych są one obecne.

2.    Hasła typu – w trakcie diety zrezygnuj z węglowodanów są niewłaściwe, wystarczy tylko zredukować ich ilość do 40-50% zapotrzebowania energetycznego organizmu,



3.    Preferować należy węglowodany złożone, proste, nie są organizmowi niezbędne,



4.    Ilość węglowodanów w pożywieniu uzależniona powinna być od intensywności treningu.

5.    Rozkład węglowodanów zaczyna się już w ustach, a trwa dalej w jelicie cienkim, gdzie węglowodany złożone zostają zamienione na proste,

6.    Niezależnie od intensywności treningu w jednej porcji nie powinno spożywać się więcej niż 30g węglowodanów, organizm nie jest w stanie wykorzystać większych dawek,

7.    Nawet, gdy w pożywieniu nie ma żadnych węglowodanów organizm potrafi wytworzyć glukozę rozkładając białko,

8.    Spożycie prostych węglowodanów przed treningiem może podnieść poziom wytrzymałości i zwiększyć intensywność treningu,

9.    Źródło węglowodanów to:

UNIKAĆ

·         Biały chleb,
·         Gotowany ryż,
·         Płatki śniadaniowe,
·         Soki owocowe


JEŚĆ DO WOLI
·         Warzywa,
·         Ananas,
·         Maliny,
·         Pełnoziarniste pieczywo,
·         Rośliny strączkowe


2 komentarze:

  1. A ja nie wyobrażam sobie mojego jadłospisu bez ryżu i świeżych, owocowych soków. Za to białego pieczywa i płatków śniadaniowych praktycznie w ogóle nie jem, więc już jest pół sukcesu:)No i rośliny strączkowe pochłaniam w naprawdę dużych ilościach, uwielbiam szparagi w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. New Diet Taps into Pioneering Concept to Help Dieters Lose 15 Pounds within Only 21 Days!

    OdpowiedzUsuń