1 lut 2012

Rak – jak się przed nim ochronić


Kogo z nas nie przeraża perspektywa zachorowania na raka. Jeszcze gorszą rzeczą wydaje się możliwość, że to nasi najbliżsi padną ofiarą tej choroby. I choć rak nie oznacza wyroku śmierci, ponieważ przy odpowiednim leczeniu, dużej dawce szczęścia jesteśmy wstanie go zwalczyć, to jednak czy już teraz nie warto zastanowić się jak żyć, aby uniemożliwić wejście tej choroby w nasze życie.




W zeszłym roku czytałam bloga dziewczyny, która walczyła z rakiem żołądka. Pomimo dużego optymizmu, nie udało się jej. Zostawiła męża, który musi przyzwyczaić się do życia bez niej.


Nie pozwólmy żeby i nas to spotkało, zastosujmy się do podstawowej wiedzy medycznej i zacznijmy walkę z losem już teraz, a nie w momencie, kiedy choroba nas zaatakuje.


Nie od dziś wiadomo, że rak tworzy się w miejscach wielokrotnie drażnionych, gdzie po pewnym czasie występuje chroniczny stan zapalny. Wystarczy jednak odpowiednio zadbać o nasz układ odpornościowy, aby był on w stanie zwalczać stany zapalne. Komórki odpornościowe muszą być w stanie ciągłej „gotowości bojowej”. Nie wymaga to tak dużego wysiłku jak myślimy – należy jedynie więcej się ruszać, zdrowiej się odżywiać oraz oddychać w miarę czystym powietrzem.


Rak boi się wysiłku. Udowodniono, że aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka o 30% wystarczy 30 minut dziennego ruchu.  Systematyczna aktywność fizyczna niweluje często działanie takich szkodliwych czynników jak – niezdrowa dieta, chemia w żywności. Ponadto wysiłek fizyczny zwalcza otyłość, która zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór o 50%. Szczególnie niebezpieczne jest nadmierne otłuszczenie brzucha. Osoby z tym problemem narażone są w większym stopniu na rozwój ognisk nowotworowych w różnych częściach ciała.


Aktywność fizyczna normuje gospodarkę hormonalną związaną z produkcja insuliny. Insulina odpowiedzialna jest za obniżenie poziomu cukru po spożyciu posiłku. Zaburzenia w produkcji insuliny doprowadzają do hiperinsulinomii, która ma bezpośredni wpływ na rozwój raka sutka, jelita grubego i prostaty.


Systematyczne uprawianie sportu stymuluje ponadto pracę hormonów odpowiedzialnych za niszczenie wolnych rodników w naszym organizmie, które mogą przyczynić się do powstania ognisk nowotworowych. Warto, zatem zaplanować sobie spacer zamiast kolejnego wieczoru przed telewizorem.


 Odpowiednie odżywianie to kolejny czynnik w profilaktyce antyrakowej. Ograniczmy spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym, bo produkty te powodują gwałtowny skok insuliny, co wpływa na powstanie procesów zapalnych i doprowadza do nadmiernego rozrostu komórek. Pijmy zieloną herbatę, której dobroczynne działanie omówiłam w jednym z wcześniejszych postów. Zaopatrzmy się w kurkumę, ponieważ przyprawa ta ogranicza wzrost naczyń krwionośnych raka i tym samym doprowadza do jego obumarcia. Spożywajmy więcej warzyw i owoców. Kapusta nie pozwala komórkom zarodkowym nowotworu przekształcić się w złośliwe, jagody zawierają związek zmuszający komórki rakowe do unicestwienia się.  Pijmy kieliszek czerwonego wina dziennie.


 Równie ważne jest unikanie stresu. Stres powoduje powstanie w organizmie ognisk zapalnych. Doprowadza do szybszego bicia serca, zwiększenia ciśnienia krwi. Powoduje spowolnienia pracy komórek odpornościowych. W chwilach silnego pobudzenia postarajmy się za pomocą spokojnego oddechu wyciszyć się, uspokoić nasz organizm, aby mógł on prawidłowo funkcjonować.

6 komentarzy:

  1. Witam. Pol roku temu pochowalem ojca , zmarl na raka , walczyl 6 lat przyjmujac 6 chemi i przezyl 12 operacji, zmarl z plastrem morfiny na ramieniu ,ktory nosil 3 lata!!! Do dzis nie moge sie z tym pogodzic. Mimo utraty ojca dalej szukalem odpowiedzi dlaczego rak tak czesto zabija ludzi. Dotarlem do Japoni - switowego lidera w opiece zdrowotnej , w dlugosci zycia. Okazuje sie ,ze w Japoni wylecalnosc na raka jest 92 % ! W Japoni nie stosuja chemi ani skalpla na raka. Dlaczego? Odpowiedz jest zaskakujaco prosta i informacjia ta zostala ujawniona juz 1928 roku przez Dr.Max Gerson- rak i wszystkie chroniczne schorzenia biora sie z zakwaszenia organizmu !!! 1931 rok nagroda Nobla dla Otto Heinrich Warburg za udowodnienie ,ze komorka rakowa jest kwasna a zdrowa jest alkaliczna !!! I wreszcie 2012 rok nagroda Nobla dla Dr.Shin'ya Yamanaka w dziedzinie fiziologii lub medycyny. Zachecam Panstwa do wysluchania wywiadu z Dr. Shin'ya Yamanaka oraz zapoznania sie z informacjami zebranymi na stronie www.live.kangenzdrowie.pl
    Informacjie te moga uratowac wiele istnien.
    Pozdrawiam Rafal Rajkowski

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy artykuł. Sporo rzeczowych infrmacji. Dla zgłębienia tematu polecam książkę "Antyrak – nowy styl życia", Autor: Dr David Servan – Schreiber. Książka napisana przez lekarza medycyny, który przeżył prawie 20 lat z guzem mózgu. Obszerna recenzja na moim blogu http://fasja.pl/blog/antyrak-nowy-styl-zycia-recenzja-ksiazki

    OdpowiedzUsuń
  3. Pestki Moreli zapobiegają chorobom raka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, panie Rafale - zakwaszenie organizmu prowadzi do wielu poważnych chorób, w tym raka. Trzeba zwracać uwagę na ph przyjmowanych pokarmów. Można też "ratować się " sokami - wiele soków bez cukru ma zasadowe ph co sprzyja odkwaszeniu. Polecam szczególnie soki EkaMedica - stosuje je od dawna i jestem zadowolona. Ostatnio wprowadzili Wilcacore i Graviole które wspierają terapię antynowotworową i witaminę B-17 pozyskiwaną z podanych wyżej pestek moreli. Soki można też robić samemu, ale wtedy wymaga to trochę czasu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wsrod naszych klijentow coraz wiekszym zainteresowaniem cieszy ciesza sie pestki moreli, te brane profilaktycznie jak i w czasie choroby. Dlatego tez pokusilismy sie o napisanie krutkiego artykulu na ich temat. Wszystkich zainteresowanych tematyka medyczna jak i zielarska zaprasamy na naszego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  6. New Diet Taps into Innovative Concept to Help Dieters LOSE 20 Pounds within Just 21 Days!

    OdpowiedzUsuń