12 sty 2012

Pierwszy krok ku zdrowiemu odżywianiu – błonnik pokarmowy





 Często czytamy, słyszymy w radio czy też oglądamy w telewizji programy, gdzie specjaliści z branż żywieniowych radzą nam odpowiednio dobierać pokarmy. Rezygnować z tych, które najbardziej lubimy i które często wydają nam się najsmaczniejsze. Zdrowy tryb życia to przede wszystkim przemyślany tryb życia, jednak ciężko jest zmienić swoje nawyki żywieniowe. 


Dlatego też róbmy to w sposób delikatny, niezauważalny, tak aby najwybredniejsi z naszych członków rodziny nie dostrzegli tych zmian. Pierwszym krokiem może być wprowadzenie w nasze codzienne życie błonnika pokarmowego. To naprawdę nieduży krok, który w znacznym stopniu może polepszyć nasze samopoczucie, niezależnie od tego czy walczymy z cholesterolem, wzdęciami czy nadwagą. To dzięki błonnikowi, który dostępny jest w bardzo dużej liczbie produktów możemy pozbyć się uczucia ciężkości i zadbać o swoje zdrowie w większym stopniu niż byśmy przypuszczali. Błonnik oddziałuje w bardzo dużym stopniu na nasz organizm, przez to, że nie jest on trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym:
  • pomaga w walce z otyłością – błonnik ma właściwości wchłaniania wody przez co pęcznieje w żołądku zmniejszając uczucie głodu, zmniejsza czas przechodzenia pokarmu przez przewód pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit,
  • zapobiega próchnicy – żywność zawierająca błonnik jest przeważnie zwarta i twarda, dlatego wkładamy wzmożony wysiłek w gryzienie i zwiększamy wydzielanie śliny. Doprowadza to do wymywania przyczepionych do zębów resztek pokarmowych. Rozcieńczone są również cukry, które są główną pożywką bakterii,
  • niweluje zgagi, wrzody żołądka – poprzez wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku,
  • obniża poziom cholesterolu – zwiększa wydalanie cholesterolu z kałem i zmiesza jego poziom we krwi,
  • obniża nadciśnienie – poprzez wiązanie jonów sodu,
  • stabilizuje stężenie glukozy we krwi – błonnik opóźnia przemianę węglowodanów, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi,

Zalecane spożycie błonnika to około 30-35 gram na dobę. Ważne jest to, aby błonnik znalazł miejsce w naszej codziennej diecie. Nie traktujmy go, jako obowiązkowego leku, lecz jako część naszego codziennego jadłospisu. W jakich produktach znajdziemy błonnik pokarmowy:

  • otręby pszenne − zawierają aż 42 g błonnika, w 100 g otrąb,
  • ryż brązowy − ryż biały zawiera trzykrotnie mniej błonnika niż brązowy,
  • kasze − głównie perłowa i gryczana,
  • pieczywo − chleb razowy lub z ziarnami zbóż, bułki grahamki, pumpernikiel,
  • owoce − szczególnie maliny, porzeczki, jabłka, pomarańcze, grejpfruty i avocado,
  • warzywa − szczególnie buraki, seler, marchew, ziemniaki i pomidory,
  • rośliny strączkowe − fasola, groch, bób,

Zatem udając się do sklepu zaopatrzmy się przede wszystkim w otręby pszenne, których cena jest naprawdę nieduża. Otręby możemy dodawać do jogurtu lub jeść je same. Warto również przy wyborze ryżu sięgnąć po ryż brązowy nie zaś biały, podobnie z pieczywem. Chlebek pumpernikiel jest naprawdę pyszny i dużo bardziej sycący. Zatem odłóżmy czasami jasne pieczywo na rzecz tego zdrowszego. Taka drobna zmiana, a tak pozytywnie może wpłynąć na nasz organizm. Powodzenia.

1 komentarz:

  1. Błonnik jest ważny, ale należy na niego uważać.

    OdpowiedzUsuń